Безжалісний слуга

Безжалісний слуга

Сьогодні із Євангелія ми чули притчу про милосердного царя і безжалісного слугу. Цю притчу Христос сказав у відповідь на питання апостола Петра: скільки разів маємо прощати, коли прогрішить брат мій супроти мене? Може до семи разів? Христос йому відповів: Не кажу тобі до семи, але до сімдесяти разів по семи (Матв. 18 21-22).

Зміст притчі простий, милосердний цар простив своєму боржнику, на його просьбу, великий борг. Цей боржник, після того як цар простив йому борг, не простив незмірно менший борг своєму боржникові і вкинув його у в'язницю, аж поки не віддасть цей борг. Цар, довідавшись про це, звелів своєму боржникові сісти у в'язницю, аж поки він не віддасть свій великий борг. “Так і Отець Мій небесний учинить з вами, коли хто з вас не простить братові своєму провин його” (ст. 35).

В цій притчі Христос осуджує гріх немилосердя і злопам'ятності. Злопам’ятні є ці люди що не прощають ближнім їх провин. Всяка злопам'ятність позбавляє християнина надії на спасіння. Це тому, що весь закон, вся євангельська і апостольська наука мають в своїй засаді любов. Де є любов, там немає злоби. Як каже нам апостол Павло: “Коли хто не любить брата свого, якого бачив, то Бога, Якого не бачив, як може любити?” Сам Ісус Христос каже нам словами євангелиста Матвія: “Коли ви прощатимете людям провини їх, то простить вам Отець ваш небесний, а коли не прощатимете людям їх провини, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших” (Матв. 6:14-15). Як ми можемо сподіватися дістати прощення провин наших від Господа, коли ми не прощаємо ближнім їхніх провин?

Ми часто молимось до Господа і надіємось на Його милосердя в той час, як наші серця є повні злоби. В щоденній молитві “Отче наш,” ми промовляємо: “І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим.” Ми наче ставимо себе перед Богом за приклад, прокажуючи: “Прости нам, як і ми прощаємо…,” в той час, як в наших серцях лишається злоба і ненависть до ближнього. Ми не можемо утаїти від Бога, що є в наших серцях. Така молитва, не є молитвою, це є образа Бога. Доки ми не простимо щиро провин своєму ближньому, не відважуємось казати молитву “Отче наш,” бо цим самі себе осуджуємо!

Отож хай ніхто з нас не має злоби на свого ближнього, бо така людина не має ні якого виправдання перед Богом. Апостол Павло каже нам, щоб ми примирились з тими, хто нас скривдив до заходу сонця того дня, коли нас скривджено: “Гнівайтесь, а не грішіть і сонце нехай не зайде в гніві вашім” (Еф. 4, 26). Кожен з нас повинен просити Бога, щоб Він викоренив із наших сердець душогубну злобу на наших ближніх, завжди пам'ятаючи слова нашого Спасителя: “Коли ви прощатимете людям провини їх, то простить і вам Отець ваш небесний” (Матв. 6, 14). Амінь.

прот. Юрій Базилевський

Share This:



< PreviousNext >
image
Herod’s Fear
09/10/2022

Strategic Plan

image
image
Prayer Books
Prayer Books
Calendar 2024
Calendar 2024
Prayer Book
Prayer Book

  

Recent Galleries
Metropolia
Directories
Institutions
Organizations

Mailing Address
Ukrainian Orthodox Church of the USA
P.O. Box 495
South Bound Brook, NJ 08880

Offices:
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Metropolia Center
135 Davidson Avenue
Somerset, NJ 08873