Про Жінку-Самарянку.

Неділя 5-та після Пасхи. Про Жінку-Самарянку.

«Бог є Дух, і тим, що поклоняються Йому, належить поклонятися духом та істиною» (Ів. 4,24)

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Христос Воскрес!

Дорогі брати і сестри!

У сьогоднішньому Євангелії ми слухаємо цікаву і глибоку розмову між Ісусом Христом і жінкою-самарянкою. Ця розмова відбувається за містом біля криниці. Ісус Христос, як дійсна криниця, яка має у собі джерело живої води, приходить, сідає біля криниці Якова і чекає на спраглу людину. Розмова відбувається якраз опівдні, коли сонце стоїть в зеніті, коли людина почувається спраглою. І ось Христос сам прийшов до спраглої людини і робить перший крок назустріч їй.

Самарянка була звичайна жінка з народу, і коли вона зустрілася з невідомим Подорожнім, вона не знала що це був Христос. Та коли він попросив напитися, вона могла з властивими її звичаями, засвоєними на протязі довгих років, погордою та ворожнечою до іудеїв сказати навіть образливе слово, або не звернути жодної уваги, відвернутися і піти до свого міста нічого не відповівши. Але в душі цієї простої жінки не було ворожнечі чи злого наміру до іудеїв. У простоті свого серця самарянка висловлює здивування, що невідомий іудей не гордує пити воду від неї, з її посудини. Вона розцінює Подорожнього, як людину, що має, на її думку, таку саму душу і такі самі потреби , як і вона сама.

Христос своїм запитанням починає входити у її внутрішній світ, у Він починає в її серці копати нову криницю, криницю віри. Він просить в неї води, а насправді що робить? Дає їй живу воду, про яку вона просить і навчає її, Спаситель говорив самарянці про живу воду свого вчення і оживляючої та цілющої для душі благодаті, яка заспокоює духовну спрагу людини, відкриваючи перед нею вічне життя. Господь навчає самарянку, що Богові належить покланятися в дусі і істині на всякому місці і проявляє Себе, як Божого Посланника – Месію.

Кожна мить у житті православної дійсно віруючої людини пронизана Духом Святим так, як вода пронизує все те, що наповняє. І Дух Святий навчає людину з її серця, з її нутра, як треба молитися Богові, як треба Йому поклонятися , як жити і разом з тим допомагає пізнати єдиного, істинного і правдивого Бога. Наше життя подібне до швидкої гірської річки, що пропливає руслом цього світу. В цьому світі все проходить, все змінюється, і вічним є тільки Бог і Його слава. Але Бог чомусь у нашім житті на другому плані. А те щастя, яке ми шукаємо і хочемо знайти, приносить нам тільки розчарування, тривогу і неспокій в нашій душі.

Ось і сьогодні Ісус пропонує нам, так як тій жінці самарянці, "воду життя", яка втамовує нашу спрагу в пошуку того щастя. Бо Бог чекає нас постійно, пропонує нам вічне щастя, і любить нас більше ніж ми самі себе.Маючи добрий приклад жінки-самарянки, подивімось уважно на наше життя, і проаналізувавши його, побачимо, що та наша життєва метушня вводить нас у блуд, а правдиве джерело цілющої життєдайної води є біля нас -це є Христос, який через Своє Воскресіння дарував нам щастя і життя у Бозі, і тільки від нас залежить чи ми приймемо те запрошення, щоб вгамувати нашу спрагу, чи відкинемо.

Тому бути віруючим означає ділитися вірою, ділитися тою живою водою, яка тече з нашого з вами серця.Тому нашим з вами завданням є напоїти спраглих тою живою водою пізнання Божественної істини. Ось де правдива пожива для зголоднілих людських душ, де вода жива для наших спраглих душ! Людська душа всією своєю істотою прагне до правди, вдоволення і безконечного щастя. Цю спрагу людських душ заспокоював Ісус Христос своєю наукою і ласкою. Нам лише потрібно вслухатись в науку Христову, пізнати Його. Каже Господь: «Це ж є життя вічне, щоб пізнали Тебе, Єдиного Істинного Бога і Того, Кого Ти послав, Ісуса Христа» (Ів. 17,3).Джерело живої і животворящої води тепер відкрите для всіх у Христовій Церкві.

Почитання Бога не залежать від місця, але від людини, яка має вшановувати Бога всією своєю істотою, всім серцем своїм, всією своєю душею. Без цього наше почитання буде порожнім лицемірством і не принесе жодної користі для наших душ. Тому то дуже важливо очистити криниці наших душ і берегти їх такими чистими, і прийняти у них Бога, і щоб постійно перебувати із Господом. Живучи ж у Бозі і ходячи у заповідях Його, робімо все, щоби вода із криниць наших душ текла в життя вічне і завжди подавалась нам Господом і Спасителем нашим Ісусом Христом. Амінь! Христос Воскрес !

о.Юрій Касьянов
Парафія Святої Трійці
м.Чіктовага, Нью-Йорк

Share This:



< Previous
You might also like:

Strategic Plan

image
image
Prayer Books
Prayer Books
Calendar 2024
Calendar 2024
Prayer Book
Prayer Book

  

Recent Galleries
Metropolia
Directories
Institutions
Organizations

Mailing Address
Ukrainian Orthodox Church of the USA
P.O. Box 495
South Bound Brook, NJ 08880

Offices:
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Metropolia Center
135 Davidson Avenue
Somerset, NJ 08873